Význam vajec :-)

24.04.2017

Máme za sebou Velikonoce - kromě čokolády si nejčastěji z pomlázky přineseme vajíčka a s vejci máme spojeno, že obsahují vysoký obsah cholesterolu. Je však vejce opravdu takovým strašákem pro naše srdce a cévy?
Poslední výzkumy ukazují, že vejce sice obsahuje hodně cholesterolu, ale jeho negativní účinek je vyrovnávám obsahem vaječných fosfolipidů (= tuky obsahující ve své struktuře fosfor, jsou součástí buněčných membrán) a nenasycených mastných kyselin, které laicky řečeno působí naopak než cholesterol a nasycené mastné kyseliny.
Vejce naopak obsahují velmi kvalitní plnohodnotné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy skupiny B. Spojme si tedy vejce spíše s těmito pozitivy než s negativem v podobě cholesterolu :).
Dle nynějších studií, si můžeme 1-2 ks vejce dát dokonce každý den